מדינת ישראל, שאנו מציינים כעת 76 שנה להקמתה, היתה הפתרון שאליו הגיעו היהודים באמצע המאה העשרים, כשניצבו מול חידה עתיקה: אתגר הקיום הפיזי והפוליטי של עם גולה, או "שאלת היהודים" כפי שנוסחה בידי הרצל ואחרים. שאלת היהודים הגיעה לשיאה בעידן המודרני, בייחוד עבור יהדות אירופה, והיא ייצרה תסיסה רעיונית והגותית בראש היהודי, שהולידה את התנועה הציונית. ואולם, לצד הציונות הועלו הצעות קיומיות וחזונות פוליטיים אחרים לחלוטין לעתיד היהודים. אם הציונות שאפה להקים ''מדינה יהודית דמוקרטית בארץ ישראל'', שבה תתקיים ''זהות יהודית ותרבות יהודית מודרנית'', כל ההצעות האלטרנטיביות ביקרו והשמיטו משהו: המתבוללים והכנענים ויתרו על 'זהות יהודית', והחרדים ויתרו על 'תרבות יהודית מודרנית', לצידם האוטונומיסטים הרפורמים והבונדיסטים השמיטו את ה'מדינה', הלאומנים הרדיקאלים ויתרו על 'דמוקרטית', הטריטוריאליסטים ויתרו על 'ארץ ישראל' ועוד.
במהלך הסדרה נלמד על החזונות האלטרנטיביים הללו תוך קריאה בטקסטים המכוננים שלהם. הם איתגרו את הציונות מאז ראשית האמנסיפציה, כשהעם היהודי ניצב 'על פרשת דרכים' (בביטוי הקולע של אחד העם), וחלקם מושכים ומסקרנים גם היום, כשהעם היהודי שוב ניצב מול משברים ואתגרים קיומיים.
שלומי פרלמוטר, ירושלמי יוצא קיבוץ מפלסים, מנחה לימודי ''יהדות כתרבות'' בבית מדרש אלול בירושלים, מרצה לספרות חז''ל במכללת אונו, ולימד הגות ציונית וספרות עברית ב''בית המדרש לציונות'' במרכז בגין.