דיואן יהודי תימן: טקסט ומסורת שבעל פה
הדיוָאן, ספר שירי הקודש של יהודי תימן, הוא אחד מעמודי התווך של התרבות התימנית. קובץ שירים זה, שכולל בתוכו שילוב מרתק של שירה עברית וערבית, ליווה את חיי הקהילה היהודית בשבתות ומועדים, חתונות ושמחות. על ידי קריאה מושכלת בשירת הדיואן, על ייחודיותה הפואטית והמוזיקלית, נפתח צוהר להיסטוריה ולתרבות של קהילות היהודים בתימן.
כיצד התפתחה תרבות השירה העברית של יהודי תימן כהמשכה של שירת משוררי ספרד? מה היו ההשפעות עליה מצד השירה האסלאמית התימנית? מי היו דמויות המפתח בהיווצרות הקובץ? בסדרה נתעמק בדיואן התימני כתופעה תרבותית והיסטורית, ונחזור אל נקודות ציון מרכזיות ב"גילוי" של שירת הדיואן בידי חוקרים שונים. נלמד על דמויות כגון רבי זכריה אלצ'אהרי ומשוררי משפחת משתא, ובראשם הגדול והפורה במשוררי תימן – רבי שלום שבזי. באמצעות קריאת טקסטים מהדיואן, האזנה להקלטות והעמקה בחומרים מדעיים, אתנוגרפיים וספרותיים, נתוודע לתרבות יהודית עתיקה ומרשימה, שברובה עדיין לא נודעה בציבור הרחב.
ד"ר תום פוגל הוא חוקר פולקלור, המתמקד בהיסטוריה ובתרבות של יהודי תימן. הוא עמית מחקר בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל אביב, ומלמד במכללה האקדמית אחוה.
_
סדרות עיון עם מיטב החוקרים והחוקרות במקרא, תלמוד, פילוסופיה יהודית, קבלה ועוד.