בדורות הראשונים שלאחר החורבן פעלו בארץ ישראל אמוראים, שתורתם היא הבסיס ההלכתי וההגותי לעולמם של חז"ל, והשפעתם מגיעה עד העולם היהודי של ימינו. אבל כאשר אנו מבקשים להתחקות אחר עיצוב דמותו של חכם, עלינו לתהות: האם המשימה בכלל אפשרית? האם אפשר להתבסס על מעשי החכמים שבספרות חז"ל כעל מקור היסטורי, או שמא מדובר רק ביצירה ספרותית שמטרתה להעביר מסר, ללמד ולחנך?
בסדרה נחשוף את הגרעין ההיסטורי העומד ביסוד הסיפורים בספרות התלמודית באמצעות ניתוח ספרותי של הטקסטים. נתמקד בדמויות מייצגות של חמישה אמוראים בני הדור הראשון, השני והשלישי בארץ ישראל, שהתקיימו ביניהם קשרי רב–תלמיד או רב–חבר: רבי יונתן בן אלעזר, רבי יהושע בן לוי, רבי יהודה נשיאה, רבי שמואל בר נחמני ורב יוחנן.
כיצד התמודדו החכמים עם המשבר הלאומי והגזירות הכלכליות הקשות? מה היו עמדותיהם בנושאי אמונה, גמול וצורכי הפרט? אילו גישות מהפכניות הציגו חלקם כלפי הסוגיות שנדרשו להתמודד עמן? בשיעורים "נבקר" בבתי המדרש של האמוראים, נעמיק בהקשר ההיסטורי של עולמם ותקופתם, ומתוך כך נזהה את הגרעינים ההיסטוריים שתרמו להתהוותם של הסיפורים – סיפורים שבהם החכמים מתגלים כאנשים אמיצים, בעלי יושרה, המשמשים מנהיגים לבני תקופתם בעת משבר.
ד״ר יפה גיסר היא מרצה לספרות חז"ל, מנחה ומובילת תוכנית "ערבים זה לזה".
_
סדרות עיון עם מיטב החוקרים והחוקרות במקרא, תלמוד, פילוסופיה יהודית, קבלה ועוד.