האפיפיור מת, והדרמה מתחילה

מותו של פרנציסקוס פותח את תקופת "הכס הריק" ומכניס את הקרדינלים לטקס הקונקלווה הסגור. איך נבחר אפיפיור – ומה באמת קורה שם מאחורי הדלת?

האפיפיור פרנציסקוס הלך אמש לעולמו ה בגיל 88.
פרנציסקוס, שנולד בבואנוס איירס בשם חורחה מריו ברגוליו, היה האפיפיור הראשון מיבשת אמריקה ומהמסדר הישועי. מאז בחירתו ב-2013, הוא הוביל את הכנסייה הקתולית לכיוון ליברלי, וחולל מהפך ביחסה של הכנסייה לקהילת הלהט"ב. הוא התמקד בטיפול בעוני ובפליטים, ולרוב שמר על יחסים טובים עם ישראל.

כעת, לאחר מותו, נפתחת תקופת ה״כס הריק״ ,(sede vacante) שבמהלכה ייבחר אפיפיור חדש. איך נבחר אפיפיור? באחד הטקסים המרתקים של הכנסייה הקתולית: הקונקלווה (conclave).

מבחוץ זה נראה כמו טקס מסתורי מימי הביניים – ומבפנים? לא מאוד שונה. כ־120 קרדינלים מכל קצוות תבל מתכנסים בקפלה הסיסטינית, ללא טלפונים, ללא קשר לעולם החיצון, ועם מטענים פוליטיים ורוחניים כאלה ואחרים. הם נשבעים לשמור על סודיות מוחלטת – מה שלא מונע, כמובן, שמועות, קואליציות שקטות ותמרונים פוליטיים.

מדי יום מתקיימות ארבע הצבעות: כל קרדינל בוחר את הקרדינל שלדעתו מתאים להיות האפיפיור החדש. אם מועמד זוכה ברוב של שני שלישים, העשן הלבן מיתמר מארובת הקפלה – וכולנו יודעים שיש לנו אפיפיור חדש. אם לא – העשן שחור, והמתח נמשך.

ולמה קונקלווה? מהמילה הלטינית cum clave – "עם מפתח": הקרדינלים פשוט ננעלים. אין יציאות, אין ביקורים, אין טלפונים – רק מחשבות ותוכניות, טהורות יותר או פחות – עד שייוולד האב הקדוש הבא.

כפי שאפשר לתאר, 120 קרדינלים נעולים בחדר למשך תקופה בלתי-מוגבלת זו התחלה של סיפור טוב במיוחד, ואכן, לאורך ההיסטוריה הכנסייתית זכינו לכמה סיפורי קונקלווה יוצאי דופן. הנה מבחר:

הקונקלווה הארוכה ביותר: 1268–1271

סביב שנת 1968 מצאה את עצמה הכנסייה שקועה בקונקלווה מתמשך מאין כמוהו. הפילוג העמוק בקרב הקרדינלים, שהיה חלק ממאבק פוליטי מתמשך, הוביל לכך שתהליך בחירת האפיפיור החדש נמשך שנתיים ותשעה חודשים.

כעבור זמן מה, כשמצב הקונקלווה החמיר, נעלו המקומיים המתוסכלים מחוסר ההתקדמות את הקרדינלים בארמון שבו התכנסו, ואף הסירו את הגג שלו כדי לחשוף אותם למזג האוויר, בתקווה לזרז את תהליך קבלת ההחלטות. הקיפאון נמשך למרות הצעדים הדרסטיים הללו, ורק ב-1 בספטמבר 1271 הושגה סוף סוף פשרה ונבחר האפיפיור. האירוע החריג הוביל לרפורמות משמעותיות בכנסייה, כולל קביעת תקנות למניעת כנסים ממושכים כאלה בעתיד.

הקונקלווה האלימה: מאי 1605

במהלך הקונקלווה שנערכה במאי 1605, התפתח עימות פיזי בין הקרדינלים. אחד הקרדינלים, אלפונסו ויסקונטי, נפצע קשה ושבר כמה עצמות. האירוע נחשב לאחד המקרים הבודדים של פציעה פיזית במהלך קונקלווה.

הקונקלווה המושחתת: 1492

הקונקלווה של 1492 נודעה בשחיתות חסרת התקדים שבה התנהלה. רודריגו בורג'ה, שנבחר לאפיפיור אלכסנדר השישי, שיחד, כך טוענים, קרדינלים רבים כדי להבטיח את בחירתו. הוא חילק משרות, נכסים וכספים לקרדינלים ופתח בכך את אחת התקופות המושחתות בתולדות הכנסייה.

הקונקלווה המסתורית: 1294

לאחר קיפאון של שנתיים בבחירת אפיפיור, קיבלו הקרדינלים נבואה מנזיר מתבודד ששמו פייטרו דה מורונה, שהזהירה מפני אסון אלוהי אם לא תתקבל ההחלטה. הקרדינלים, בחרדה רבה, בחרו בפייטרו עצמו, שנהפך לאפיפיור סלסטינוס החמישי. ואולם, בשל חוסר ניסיונו, הוא התפטר לאחר חמישה חודשים בלבד וניסה לחזור לחיי הפרישות הצנועים שלו, אלא שבשל החשש של הכנסייה שייהפך לדמות של "אנטי אפיפיור", הוא נכלא וסיים את חייו בכלא.

הקונקלווה המהירה ביותר: 1503

הקונקלווה הקצרה ביותר התרחשה בשנת 1503, כאשר האפיפיור יוליוס השני נבחר בתוך כמה שעות בלבד. הבחירה בו התרחשה לאחר שהאפיפיור שלפניו פיוס השלישי מת 26 ימים בלבד לאחר תחילת כהונתו מפצע שהזדהם או מהרעלה, תלוי את מי שואלים.

אבל לא צריך ללכת מאות שנים אחורה כדי למצוא דרמות בוותיקן. גם בעידן המודרני, הבחירות לאפיפיורות מלוות בלחצים חיצוניים, תככים פנימיים, ולעיתים גם בהפתעות של ממש. למשל, בבחירתו של פרנציסקוס עצמו בשנת 2013, רבים ציפו למועמד אירופי שמרן, אך דווקא הקרדינל ממרכז אמריקה הדרומית הפתיע את העולם והוביל את הכנסייה בכיוון אחר לגמרי. הוא בחר בשם פרציסקוס, על שמו של הקדוש פרנציסקוס מאסיזי שנודע באורח חייו הצנוע והיחפני.

כעת כל העיניים נשואות שוב לקפלה הסיסטינית. בקרוב תתכנס הקונקלווה הבאה, והמאמינים כולם יחכו לראות שיוצא עשן לבן ושמוכרז בכיכרה של הוותיקן: ״Habemus Papam״ (״יש לנו אפיפיור!״).

מי יהיה האפיפיור החדש? האם ימשיך בקו הליברלי ואף ירחיק לכת בתוכו, או שמא הכנסייה תחפש ריאקציה שמרנית יותר? ההימורים כבר החלו, ואיתם גם ההדלפות, השמועות, ההכחשות והנאומים החבויים – אלה שמתחילים תמיד ב"אינני מעוניין כלל..." ומסתיימים לא אחת בעשן לבן.

הקונקלווה איננה רק בחירה של איש דת. זוהי בחירה שמעצבת את עתידם הרוחני, החברתי והפוליטי של יותר ממיליארד מאמינים, וגם, בואו נודה בזה – זו אחת הסדרות הכי טובות גם בעידן המודרני. זה מתחיל כבר בתלבושות.

רוצים לשמוע עוד קצת על הנצרות, על הנוצרים ועל היחסים המורכבים ביניהם ובין היהודים: בחרנו לכם כמה סדרות של "סדר בוקר" לציון המאורע:

תמונה ראשית: Korea.net / Korean Culture and Information Service (Jeon Han)\ ויקיפדיה

Model.Data.ShopItem : 0 8

עוד בבית אבי חי