היכן בדיוק התרחש מעמד מתן תורה? על פי הקריאה המסורתית בסיפורי התורה, מעמד זה וכריתת הברית בין אלוהים לישראל התרחשו בהר סיני. אך קריאה קשובה לסיפורי ההתגלות לעם ישראל בתורה פותחת עבורנו צוהר לרבדים השונים של הטקסט, החושפים בפנינו מידע חדש ומרתק על סיפורים אלו.
בסדרה זו נבקש להבחין בין השירה המקראית העתיקה לבין הפרוזה המקראית – המאוחרת לה. התיאוריים השיריים במקרא מספרים, מחד גיסא, על האל שהגיע מאזור געשי בשם סיני ומתגלה ללא כל אומר; ומאידך גיסא, על האירוע שבו האל דיבר מפורשות אל בני ישראל ומסר להם את הדיברות, ליד המעיין של "מי מריבה".
ואולם, כפי שנראה בסדרה זו, היה זה המספר המקראי שכרך את השירות יחד והעתיק את סיפור מתן תורה מן המעיין של מי מריבה אל הר סיני. במהלך הסדרה נעמוד על הרבדים השיריים השונים במקרא מול הרובד הסיפורי בספר שמות ונבקש לברר מדוע ביקש המספר המקראי לאחד את האירועים ולקבוע את מקומם בהר חורב – סיני? בד בבד, נעמוד על תפקידה החשוב של דמות משה בעיצוב הסיפור בגרסתו המוכרת.
פרופ' ישראל קנוהל כיהן כפרופסור בקתדרה לחקר המקרא ע"ש יחזקאל קויפמן באוניברסיטה העברית והוא עמית מחקר בכיר במכון שלום הרטמן. לאחרונה התפרסם ספרו "מן המעיין אל ההר", בהוצאת כרמל. קודם לכן פרסם פרופ' קנוהל ספרים רבים שהיו לרבי מכר, ותורגמו לעשר שפות.